Armstrong sa s vládou nedohodol, čelí žalobe z podvodu

23.02.2013 Celý región

Washington 22. februára (TASR) - Lance Armstrong nedokázal presvedčiť vládu USA, aby ho nezažalovala z dôvodu zneužívania sponzorských prostriedkov počas jeho kariéry. Zdiskreditovaný bývalý americký cyklista tak bude čeliť civilnej žalobe zo strany amerického ministerstva spravodlivosti, ktorá jej podanie na súd v piatok potvrdila.

Armstrong sa má podľa žaloby zodpovedať z podvodu voči americkému poštovému úradu U.S. Postal Service, ktorý cyklistu a jeho profesionálne tímy finančne podporoval sponzorskými prostriedkami. Právnik Armstronga sa snažil s vládou dohodnúť na urovnaní sporu, ale neuspel. Americkým orgánom prekáža, že cyklista pod sponzorstvom U.S. Postal Service dlhodobo a pravidelne užíval nedovolené prostriedky na zvyšovanie výkonnosti.

Právny zástupca americkej vlády Ronald Machen, ktorého úrad má na starosti tento prípad uviedol, že Armstrong a jeho tím dostali od poštového úradu viac ako 30 miliónov dolárov na základe zmluvného sľubu, že bude dodržiavať zásady fair-play a pravidlá, vrátane pravidiel o dopingu. Podľa Machena je po vypuknutí Armstrongovho škandálu spoločnosť U.S. Postal Service nespravodlivo spájaná s dopingom.

"Lance a jeho zástupcovia v posledných týždňoch konštruktívne spolupracovali s federálnymi právnikmi, aby spravodlivo vyriešili tento prípad, ale rozhovory stroskotali, pretože sme sa nedohodli na tom, či bol U.S. Postal Service poškodený," stojí podľa agentúry Reuters v stanovisku Armstrongovho právnika Roberta Luskina. Ten ďalej uviedol, že podľa vlastnej štúdie prinieslo sponzorstvo Armstrongovho tímu spoločnosti U.S. Postal Service zisk prevyšujúci 100 miliónov dolárov.
 

Vyberte región